Makaleler

BEBEĞİNİZ VE GIDA ALERJİSİ

BEBEĞİNİZ VE GIDA ALERJİSİ

Katı Gıdalara Başlarken Gıda Alerjisi : Hangi Gıdalar Risklidir ? Nasıl Korunalım ?

Katı gıdalara yeni başlamak, ebeveynlerin hayatındaki dönüm noktalarından biridir. Beraberinde pekçok soru ve endişeyi de birlikte getirir : En çok hangi gıdalar gıda alerjisine neden olur ? Nasıl korunabiliriz ?

Kademeli Başlangıç :

Yeni gıdalara tek tek , küçük miktarlarla, yavaşça artırarak başlamak alerji yapan gıdanın tespit edilmesini sağlar. Meyvelere de sebzelere yeni başlarkan en önemli konulardan biri de herbir yeni gıda arasında üç dört gün ara vermektir ki alerijye neden olan gıda kolayca tespit edilebilisin. Hangi sırayla verdiğiniz, hangi metodla pişirdiğinizin bir önemi yoktur.

En Alerjik 8 Gıda :

Herhangi bir yeni gıda için herhangi bir alerjik reaksiyon bekleyebilirsiniz. 160 çeşitden daha fazla olabilir. Ancak aşağıdaki 8 gıda ve gıda grubu bunların % 90’ ından sorumludur. Çocuğunuzu 3 yaşına kadar yer fıstığı ile tanıştırmamakta fayda vardır.

    Süt
    Yumurta
    Yer fıstığı
    Ceviz, badem
    Balık
    Kabuklu deniz ürünleri
    Soya
    Buğday

Bebeğinizdeki Gıda Alerjisi Belirtileri Nelerdir ?

Belirtiler, genellikle gıdanın tüketiminden kısa süre sonra görülür. Birkaç dakika ya da birkaç saat içerisinde görülebilir. Yeni bir ek gıdaya başlarken, aşağıdaki belirtiler açısından dikkatli olmalısınız :

    Ürtiker ( kurdeşen ), döküntüler
    Yüz, dil ve dudaklarda şişlik
    Kusma ve / veya diyare
    Öksürük veya hırıltı
    Solunum sıkıntısı
    Bilinç kaybı

Ne Zaman Acil Servise Gitmelisiniz ?

Ağır, ciddi alerjik reaksiyonlar ölümcül olabilir. Solunum sıkıntısı, hırıltılı solunum, yüz ve dudaklar, dilde şişlik, ağır diyare , kusma durumlarında doktorunuzu aramalı ya da acil servise başvurmalısınız.

Hafif Alerjilerde Ne Yapmalısınız ?

Ürtiker, döküntü gibi hafif – orta derecede belirtilerde tetkik istenebilir. Hangi gıdanın alerjiye neden olduğu tespit edilebilirse bebeğinizin menüsünden gıdayı çıkarabilirsiniz. Tekrar tüketilmemesine dikkat etmelisiniz. Tekrarlayan tüketimler bir sonraki reaksiyonun ciddi olmasına neden olabilir.

Bebeğiniz büyüdükçe yumurta ve süt alerjileri gibi bazı alerjiler kaybolabilir. Ancak, yer fıstığı, ceviz, badem ve deniz kabuğu alerjileri genellikle devam ederler.

Aile öyküsünün olduğu durumlarda daha da dikkatli olunmalıdır. Alerji öyküsü olduğu durumlarda özellikle yukarıdaki gıdalara başlamak için 9 -10 aylığa kadar bekleyebilirsiniz. Alerjik reaksiyon gelişse bile büyük bebeklerde tedavi de daha kolay olacaktır. Bal ve inek sütü ( peynir ve yogurt hariç ) için de 1 yaşına kadar beklemek uygun olacaktır.

  • PAYLAŞ :