Yaz tatilinde çocuklarımız açık havada daha fazla vakit geçirecekler . Güneş ve deniz gibi kemik gelişimi için çok faydalı olan faktörlerin yanı sıra çocuklarımızı dışarıda bekleyen pek çok hastalık riski de mevcut. Çocuklarımızın yaz günlerini sağlıklı geçirmeleri için yaz hastalıkları riskine karşı dikkatli olmak gerekmektedir .
Çocuklarda yaz mevsiminde sık görülen hastalıklar arasında güneş çarpması ve yanıklar, isilik, mantar gibi “fotodermatoz” denen cilt rahatsızlıkları, deri alerjileri, travmalar, yaz ishalleri, arı, böcek, sinek sokmaları, göz, kulak ve üriner sistem infeksiyonları, hepatit A infeksiyonu sayılabilir.
Güneş çarpması : Uzun süre güneşte kalındığında kaybedilen su yerine konulmazsa ateş, halsizlik gibi belirtiler görülebilir. Su ve elektrolit kaybının şiddetine göre şoka kadar varan tablolar oluşabilir. Güneş çarpması sık sık su, ayran veya meyve suyu verilmesi, dışarıda güneşin yoğun olduğu saatlerde uzun süre kalarak oyun oynanmaması ile önlenebilir. Ortaya çıktığında ise bol sıvı verilmeli, ağızdan yeterli sıvı alamıyor ya da kusuyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak damar yoluyla sıvı verilmesi sağlanmalıdır.
Güneş yanığı: Korunmak için güneş ışınları 45 dereceden daha dik iken güneşlenmemek gerekir. 10.00 ile 16.00 saatleri arasında açık havaya mümkün olduğunca çıkılmaması, bol sıvı tüketilmesi, en az 30 koruma faktörlü koruyucu güneş kremi kullanılması büyük önem taşır. Dikkat edilecek konu; bu kremlerin güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmesi, her 3 saatte bir de tekrarlanmasıdır. Özellikle yüzü korumak için de kıyıda oynayan çocuklara geniş kenarlı şapka takmak yararlı olabilir.
İsilik : Çevre ısısı arttıkça, deriden ter salgılanması artar. Aşırı sıcaklarda ter bezleri kanalları tıkanır ve halk arasında isilik denen boyun, omuzlarda daha sık olmak üzere vücudun daha fazla terleyen bölgelerinde küçük kırmızı ve kaşıntılı cilt lezyonları belirir. Tedavisinde her gün ılık suyla banyo yapılması önerilir. Ayrıca, cildin nefes almasını önleyecek yağlı kremleri vücuda sürmekten kaçınmak gerekir.
Mantar infeksiyonları : Yeterince temizlenmeyen havuz kenarı,duş, tuvalet gibi ortamlardan, genel kullanıma açık havlu, terlik gibi eşyalardan bulaşabilir. Kaşıntılı, kabuklu görünümdedir. Doktor kontrolünde uygun sürede bir mantar ilacının kullanılması gerekmektedir.
Deri alerjileri: Dıştan bazı bitkilerin temasına bağlı kızarma, kaşınma olabilir. Güneş ışığına bağlı deride kızarma, kaşınma, hatta ödem gelişebilir. Bazen soğuk su, hatta sadece su bile deride ürtiker ve anjioödem denen kızarıklık, kabarıklık, kaşıntı yapabilir. Hemen antialerjik ilaç verilmeli, tedavisi için de sağlık kurumuna başvurulmalıdır.
Dr. Pınar Berik Keskin
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı