Çocukluk dönemi beyin gelişiminin en hızlı olduğu dönem olduğundan beslenme şekillerinin , dikkat ve kognitif fonksiyonları üzerine etkisi önemli olmaktadır.
Aşağıdaki 9 gıda, çocuklarımızın hem gün içerisindeki hem de gelecekteki beyin fonksiyonlarını olumlu etkileyebilir.
1. Yoğurt:
Yüksek oranda protein içeren yoğurdun, beyin hücre zarlarının gelişimi üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır. Ara öğün, meyve ya da yemekleriyle birlikte tüketebilir.
2. Yumurta:
Omega – 3, çinko, kolin, proteinden zengin bir gıda olan yumurta kahvaltı ya da ara öğünde tüketilebilir.
3. Yeşillikler:
Ispanak,salata gibi büyük yapraklı yeşillikleri bol tüketen kişilerin ileride demans risklerinin daha düşük olduğu gösterilmiştir.
4. Balık :
D vitamini ve Omega 3 deposudur. Beyini dikkat ve hafıza kaybına karşı korur. Çocuklarımızın haftada iki kez balık yemesinde fayda vardır.
5. Brokoli:
Şekeri düşük, lif oranı yüksek bir gıda olan brokoli folik asit ve B6 vitamininden zengin olduğundan duygusal durumu,hafıza fonksiyonlarını iyileştirir.
6. Et:
Hayvansal gıdalarda ( ve tabii diğer gıdalarda da )boya,katkı maddesi,tatlandırıcı, antibiyotik kullanımının olmadığından emin olunarak kullanılmalıdır.
7. Fındık,ceviz ve tohumlar, kuruyemişler:
Protein,esansiyel yağ asitleri, vitamin ve minerallerden zengin olan kuruyemişler ” sinir sistemini mutlu eden ” gıdalardır.
8. Yulaf:
Protein ve lifden zengin olan yulafın kalp ve beyin arterlerini açık tuttuğu, hafıza üzerine olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Elma, armut ve tarçınla tatlandırılabilir.
9. Elma ve armut:
Elma ve armut, özellikle yoğurtla birlikte ara öğün şeklinde tüketilebilir. Algıyı açtığı, hafızayı güçlendirdiği bilinmektedir.
Afiyet olsun,
Dr.Pınar Berik Keskin,
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı