Menenjite neden olan bakteri ve virüsler
yurtlar ve sınıflar arasında hızla yayılabilir. Solunum yoluyla,
öpücükle ya da gözlük ve mutfak eşyaları
gibi kişisel eşyaları paylaşarak kolaylıkla bulaşabileceğinden çocuğunuzun
okulunda bir menenjit vakası olduğunu öğrenirseniz alınması gereken önlemleri
sizlerle paylaşmak istiyorum:
1. Bakteriyel menenjiti önlemenin en kolay yolu: Menenjit aşısının yapılmasıdır.
2. El yıkamak : Menenjit mikropları havaya ve enfekte bir kişinin dokunduğu maddelere yayılır. Bu mikroplar, gencin ellerinde gezintiye çıkabilir ve burnuna ya da ağzına düşebilir. Ellerine gün boyunca ılık su ve sabunla yıkamasını hatırlatın. Tuvaleti kullandıktan sonra, yemek yemeden önce ve çok sayıda insanın yanında olduktan sonra özellikle önemlidir.
3. Öpüşmek
gibi yakın fiziksel temasdan kaçınmak :
Çocuğunuza, hasta olduğunu düşündüğü kişiyle yakın ve kişisel olmamasını söyleyin.
4. Ellerini yüzünden uzak tut : Çocuğunuzun burnu, ağzı ve gözleri menenjite neden olan bakteri ve virüslere kolay bir giriş yoludur. Çocuğunuza ellerini yüzünden uzak tutmasını söyleyin. Tırnaklarını ısırmamasını, gözlerini ovmamasını veya burnunu almamasını isteyin.
5. Temizlik : Kabul edelim, çoğu genç temizlik için çok duyarlı değil. Ancak çocuğunuza iyi temizlik alışkanlıklarının hastalanmasını önlemede yardımcı olabileceğini bildirin. Çocuklar, virüslü bir kapı tokmağına, bilgisayar faresine veya sayacına dokunurlarsa bu böcekleri alabilirler. Mikropları öldürmek için yüzeyleri sık sık dezenfektan bir bezle veya spreyle ovalayın.
6. Kol İçine Hapşırmak : Enfekte bir kişi öksürdüğü veya hapşırdığı zaman, kuvvet menenjit bakteri veya virüs içeren damlacıkları havaya bırakır. Bu uçan mikropların yolunda olan herkese virüs bulaşabilir. Çocuğunuz hasta ise - nedeni ne olursa olsun - havaya değil koluna veya mendiline öksürerek veya hapşırtarak başkalarına nazik davranmasını söyleyin.
7. Sağlıklı Beslenmek : Çocuğunuzun hastalanmasını önlemenin bir yolu, vücudun mikroplara karşı savunması - bağışıklık sistemini güçlendiren daha fazla yiyecek yemektir. Ispanak, brokoli, lahana veya diğer yeşil yapraklı sebzeler, çilek, kavun ve portakal gibi meyveler, kuruyemiş ve tohumlar, güçlendirilmiş tam tahıllı ekmek ve makarna, süt ve yoğurt gibi süt ürünleri, balık ve derisiz tavuk göğsü gibi yağsız proteinler