Ailenize minik bir birey daha katıldı, hayırlı olsun. Özellikle ilk bebek ise aklınızda “Biz bu bebekle ne yaparız?” gibi endişeler olabilir. Şunu unutmayın ki bebeğinizle geçen süre hem bebeğiniz hem de sizin için bir öğrenme sürecidir. Aşağıda yenidoğan bir bebeğin temel bakımı ve huzuru için size yardımcı olabilecek temel bilgileri bulabilirsiniz.
Emzirme :
İlk 6 ay süresince anne sütünüz bebeğinizin beslenme için ihtiyaç duyduğu tüm gıdayı karşılar. Bebekler emme ihtiyacıyla doğsalar da , ikinizin de emzirmeye alışması biraz vakit alabilir. Doğumdan sonra ilk saatlerde salgılanan anne sütü çok besleyicidir, bebeğinizi sık sık ( bir iki saat ara ile ya da ağladıkça ) emzirerek bu sütten yararlanmasını sağlayınız. Eğer anne sütüyle emzirmeniz mümkün olmuyorsa ya da bunu tercih etmiyorsanız , doktorunuz size ne yapmanız gerektiğini söyleyecektir.
Göbek Bakımı:
Göbek düşene kadar ( düşme süresi genellikle 7 – 10 gün, bazen 14 güne kadar uzayabilir) %70 alkol solüsyonuyla göbek bakımı yapılabilir. Alkolü sadece göbek kordonuna sürünüz. Eğer alkol dışında bir antiseptik madde ile göbek bakımı yapıyorsanız, göbek kordonu dışında bir yere değdirmemeye özen gösteriniz, solüsyonu sürdükten 1 – 2 dakika sonra alkol ile temizleyiniz. Bir kulak temizleme çubuğu, ilacı göbek kordonuna daha kontrollü olarak sürmenize yardımcı olabilir. İlacı sürdükten sonra steril gazlı bezi üzerine sarmak ve sarılı göbeği alt bağlama bezinin dışarısına çıkarmak, göbeğin daha temiz, güvenli ve sağlıklı olarak düşmesini sağlayacaktır. Göbek bakımı günde 2 – 4 kez göbek düştükten 2 gün sonrasına kadar devam edilmelidir.
Yenidoğan Sarılığı:
Zamanında doğan bebeklerin % 60 – 70 ‘ inde hayatlarının ilk haftasında değişen derecelerde saılık olur. Doğum sonrası hızlı kan yıkımı ve karaciğerin daha olgunlaşmamış olması nedeniyle 3 – 7 gün arasında yenidoğan sarılığı gelişir. Kanda bilirubin denen madde birikir. Bunun önemi, bu bilirubinin belli bir kan düzeyi üzerinde, beyinde birikip beyin hücrelerine zarar vermesidir. Bu yüzden yenidoğan sarılığı yakından takip edilmeli ve hemen hekime başvurulmalıdır. İlk 48 saatte başlayan sarılıklar ciddi bir sorun haline gelebilir
Diğer önemli konular :
Bebeğinizi ilk muayenesine götürdüğünüzde yenidoğan tarama testlerinin alınıp alınmadığından emin olunuz. Bu konu ile detaylı bilgi yazılar bölümünde yer almaktadır.
D vitamini çocuğunuzun kemik gelişimi için oldukça önemlidir. Lütfen doktorunuzun önerisi doğrultusunda 15. günden sonra çocuğunuza D vitamini başlamayı unutmayınız.
Serum fizyolojik içeren bir damla bebeğinizin doğal olarak kuruyan ve tıkanan burnunu nemlendirir ve tıkanıklığını giderir, böylece çocuğunuz daha huzurlu olacak ve daha rahat emecektir. Bu tür bir damlayı bebeğinizle eve gittiğiniz ilk günden itibaren kullanabilirsiniz.
Bebeğinizin 2-3 dakikada sesli gaz çıkarmasına aldanmayınız. Bu yüzden “beslenme sonrası bebeğinizi lütfen 15 – 20 dakika dik ve hareketsiz bir pozisyonda tutunuz”
Bebeklerin mide kapağı ilk 2 – 3 ay çok iyi çalışmaz. Bu nedenle bebeklerin beslenme sonrası hemen yatırılması, hele de yatırılıp kaldırılması, altını değiştirmek veya giydirmek-soymak amacıyla evirilip çevrilmesi bebeğin emdiği sütü çıkarmasına sebep olur. Bu arada yenidoğan bebekte beslenme sonrası sızdırarak biraz veya bir ağız dolusu kusmanın olabileceğinin unutmamak gerekir.
Tüm bu önlemlere rağmen bebeğinizde ayaklarını karnına çekme, devamlı ağlama, ıkınma-kızarma-huzursuzluk gibi şikayetler oluyorsa, bunlar genellikle gaz sancılarıdır. Bu durumda doktorunuzun önereceği bir ağrı kesici fitil ve gaz damlası gibi ilaçları kullanmanız faydalı olabilir.
Bu konuda detaylı bilgiyi ‘’İnfantil kolik ‘’bölümünde okuyabilirsiniz.
Dr. Pınar Berik Keskin
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı