SONBAHARDA SIK GÖRÜLEN BİR BAŞKA VİRAL İNFEKSİYON : ADENOVİRÜSLER
SONBAHARDA SIK GÖRÜLEN BİR BAŞKA VİRAL İNFEKSİYON : ADENOVİRÜSLER
Sonbahar ve ilkbahar aylarında özellikle bebekleri etkileyerek boğaz ağrısı, yüksek ateş, boyundaki lenf bezlerinde şişme, bazen bronşiolit gibi solunum yolları enfeksiyonlarına neden olabildiği gibi , bu duruma ishal ve konjuktivit de eşlik edebilir.
Bağışıklığı iyi olan çocuklarda hızla iyileşme görülürken ciddi sorunlara da neden olabilir.
Adenovirüs oldukça bulaşıcıdır. Enfeksiyonlar, çocuk bakım merkezleri, okullar, hastaneler ve yaz kampları gibi yakın temas ortamlarında yaygındır.
Adenovirus enfeksiyonu olan biri öksürdüğü veya hapşırdığı zaman damlacıklar halinde yayılabilir. Fekal materyal (kaka), kontamine su, kirli bebek bezleri ve kötü el yıkama yoluyla enfeksiyonu yayabilir. Yaz kamplarında pharyngoconjunctival ateş salgınları yüzme havuzlarında ve göllerde kirlenmiş su ile bağlantılıdır.
Bir çocuk da sahip olan birine dokunarak virüsü alabilir. Adenovirüsler uzun süre yüzeylerde yaşayabilir. Böylece kirlenmiş oyuncaklara, havlulara ve diğer nesnelere yayılabilirler.
Semptomlar genellikle adenovirüs ile temastan 2 gün ila 2 hafta sonra başlar..
Bir hastalığın adenovirüsler tarafından meydana getirildiğini saptamak tedaviyi fazla etkilemez. Çünkü antibiyotik kullanımının bir faydası olmaz . Ancak, bazen bu virüsün bir organda meydana getirdiği değişmeler, o organa bir başka bakterinin daha kolay yerleşip bir ikincil infeksiyon meydana getirmesine yol açabilir. Boğazda streptokok grubu mikropların yol açtıkları bazı infeksiyonlar bu şekilde başlarlar. Bu durumlarda antibiyotik kullanarak ikincil infeksiyon giderilir. Diğer tedavi yöntemleri ise:
-Semptomatik ve Destek Tedavisi
-Ateş sırasında parasetamol kullanımıdır.